header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 

FAQ - Veelgestelde vragen

Klik voor meer informatie over de betreffende categorie
 Accommodatie  Aantal vragen: 1
 Algemeen  Aantal vragen: 2
 Contributie  Aantal vragen: 2
 COVID-19  Aantal vragen: 1
 HIC Roedel  Aantal vragen: 1
 Jeugd  Aantal vragen: 2
 Jeugd teamindelingen  Aantal vragen: 1
 Lidmaatschap  Aantal vragen: 2
 Senioren  Aantal vragen: 2
 Sponsoring  Aantal vragen: 1
 Tophockey  Aantal vragen: 1
 Trimhockey  Aantal vragen: 1
 Wedstrijden  Aantal vragen: 1

Mist u informatie hier? Mail ons op [email protected]

Jeugd
Algemeen 
Jeugd HIC

De jeugdafdeling van HIC is in de afgelopen jaren sterk gegroeid in ledental en sterkte. Momenteel heeft HIC ruim 700 jeugdleden mogen verwelkomen en het einde is nog niet in zicht. Met een bruisende jeugdafdeling wordt een goede combinatie gevonden van prestatie en gezelligheid. Naast het hockeyen worden er voor de jeugd veel evenementen georganiseerd, zoals het jaarlijkse tentenkamp, toernooien, disco’s en als afsluiting van het seizoen een familietoernooi.

 
Vanaf september tot en met half april speel je als jeugdlid vrijwel iedere zaterdagochtend competitie (behalve schoolvakanties). Vanaf 6 jaar mag je al trainen en daarna mag je competitie spelen. De jongste jeugd traint op woensdagmiddag onder leiding van oudere jeugdleden van HIC en een ervaren trainingscoördinator.
 
Samenstelling jeugdcommissie 2009/2010:   

- Voorzitter: Rob Dorpmans, [email protected]

- Penningmeester: Jos den Dunnen, [email protected]

- Wedstrijdsecretariaat: Lidy Notten, [email protected]

- Manager jeugdafdeling: Menno van der Veen, [email protected]

- Categorie coördinatie meisjes ABC: Maud Payens, [email protected]

- Categorie coördinatie jongens ABC: Michelle de Boer, [email protected]

- Categorie coördinatie meisjes D: Mirjam Pijpers, [email protected]

- Categorie coördinatie jongens D: Michelle de Boer, [email protected]

- Categorie coördinatie meisjes E: Heleen Luyt, [email protected]

- Categorie coördinatie jongens E: Mirjam Stehman, [email protected]

- Categorie coördinatie meisjes F: Erwin Brands , [email protected]

- Categorie coördinatie jongens F: Mirjam Stehman, [email protected]

- Materiaalcommissaris (keeperspullen): Evelien Brunklaus, [email protected]

- Scheidsrechtersecretaris: VACATURE!

- Zaalhockeycommissaris: VACATURE!

- Schoolhockeycommissaris: Paul Beenders

- Evenementencommissie: Robert Snel, Rachel Nieuwenhuyse

- Trainersbegeleiding woensdagmiddag: Merel de Kort, Ewoud de Man


Lidmaatschap
Aanmelding
Je kunt lid worden bij HIC door via internet het aanmeldingsformulier in te vullen (bij Lid worden). Als de aanmelding administratief is verwerkt, neemt de categorieleider contact met je op.
Gedurende het seizoen is het ook nog mogelijk om je aan te melden.

Afmelding
Het lidmaatschap wordt jaarlijks stilzwijgend verlengd. Beëindiging van het lidmaatschap moet schriftelijk aan de ledenadministratie worden gemeld vóór 1 mei voorafgaand aan het seizoen waarvoor je wil opzeggen op het postadres van HIC ter attentie van de ledenadministratie (Postbus 71250, 1008 BG Amsterdam) of per e-mail: [email protected].

Wijze van betaling
Na aanmelding voor het lidmaatschap, vul je een incassomachtiging in voor het eenmalig automatisch laten afschrijven van de contributie.

Categorie-indeling
Het spreekt voor zich dat leren hockeyen en presteren op het veld goed gaat als de verschillen tussen de teamleden en met de tegenstanders niet te groot zijn. De kinderen worden daarom in leeftijdscategorieën ingedeeld (A t/m F). Dit is het beleid van de KNHB waaraan alle clubs zich houden. Elke categorie bestrijkt twee leeftijdsjaren.

Categorie A: 16-17 jaar. Deze groep moet zich gereed gaan maken om straks bij de senioren mee te kunnen spelen. Zij trainen tweemaal per week en spelen op zaterdagmiddag competitie. Van de A-jeugd wordt verwacht dat zij C en D wedstrijden fluiten.

Categorie B: 14-15 jaar. De jongens en meisjes trainen 2 x per week (zie overzicht) en spelen op zaterdagmiddag competitie. Deze wedstrijden worden gefloten door senioren. Van de B-jeugd wordt ook verwacht dat zij D en evt. C-jeugdwedstrijden fluiten.

Categorie C: 12-13 jaar. Jongens en meisjes C trainen 2 x per week en spelen op zaterdag competitie. Ook deze wedstrijden worden gefloten door senioren en eventueel door A en B-jeugd.

Categorie D: 10-11 jaar. Deze categorie is verdeeld in 8-tallen competitie en 11-tallen. 1e jaars D (8 en 11) trainen 1x per week. 2e jaars D trainen 1 à 2 keer per week. Een 8-tal speelt op een half veld. De elftallen worden gefloten door de senioren en/of A en B jeugd samen met bevoegde ouders. De achttallen worden door de coach of begeleider gefloten.

Categorie E: 8-9 jaar. Deze categorie is verdeeld in 6- en 8 tallen, zij trainen 2x per week en spelen op zaterdagochtend competitie. Een 6-tal speelt op een kwart veld. Een 8E team moet 2e jaars E zijn en bovengemiddeld presteren. Beiden worden gefloten door de coach of begeleider.

Categorie F: 6-7 jaar. Dit is de jongste categorie. De kinderen trainen 1 x per week en spelen in 3-tallen een competitie tegen lokale clubs. Ze spelen dan op een achtste veld, waarbij elk drietal 2 doeltjes heeft om te verdedigen. Dit is bedoeld om goed samen te leren spelen en het hele veldje te leren gebruiken. 2e jaars F-jes spelen in zestallen op een kwart veld. De F-jes worden zeer begeleidend gefloten door coach of begeleider.
Daarnaast is er nog een F-groep die nog niet aan wedstrijden toe is. Zij trainen alleen nog en spelen zo af en toe een oefenwedstrijd tegen een andere vereniging.

HIC maakt deel uit van het district Noord-Holland. Dit district strekt zich uit van Mijdrecht tot Den Helder. Dat betekent dat er ook gespeeld moet worden in verder weg gelegen plaatsen. Bij aanvang van het competitieseizoen probeert de competitieleider van ons district de categorieën D, E en F teams van ongeveer gelijke sterkte bij elkaar in te delen. Dat lukt maar gedeeltelijk. Dus wordt er na de herfstvakantie een herindeling gemaakt voor wedstrijden tot kerstmis. Daarna wordt nogmaals een nieuwe herindeling gemaakt op basis van de behaalde resultaten. Deze werkwijze zorgt ervoor dat elk team in een poule terecht komt met tegenstanders van ongeveer dezelfde sterkte en dat bevordert het plezier in het hockey. Voor de categorieën A, B en C vindt er maar een herindeling plaats na de herfstvakantie.

Teamindeling
De Technische Commissie Jeugd (TCJ) bepaalt in overleg met de trainers en coaches de teamindelingen. De teams worden ingedeeld volgens eerdergenoemde leeftijdscategorieën (A t/m F). Dit kan betekenen dat bestaande teams voor het volgende seizoen door elkaar worden gegooid omdat een deel van het team over moet naar een volgende categorie.

Door de indeling in leeftijdscategorieën kan het ook gebeuren dat voor een bepaalde categorie een "ongunstig” aantal kinderen beschikbaar is. In dat geval moet er worden geschoven. Bij de indeling van de meisjes en jongens uit de leeftijdscategorieën A, B, C en 11D wordt voornamelijk uitgegaan van de speelsterkte (hockeykwaliteiten). Voor de jongere kinderen (8D t/m F) kunnen ook andere factoren een rol spelen, zoals vriendjes van school of kinderen uit de buurt.

Training
Tijdens de trainingen oefen je diverse vaardigheden en worden er tactische aspecten uitgewerkt. Daardoor lukken acties steeds beter en dat geeft zelfvertrouwen. Successen zijn de voedingsbodem voor motivatie en zo krijg je steeds meer plezier in het spel. Door regelmatig te trainen h
oor je er meer bij, begrijp je tijdens de wedstrijd beter wat er verwacht wordt, worden je individuele resultaten beter en die van je team en ontstaat er dus meer spelplezier.

Clubtenue
De wedstrijdkleding van HIC bestaat uit een zwarte korte broek of rok en een oranje wit verticaal gestreept shirt. Sokken zijn oranje met witte boord. Deze kleding is te koop bij
JAWA SPORT in Amstelveen, Amsterdamseweg 508 tel. 020 - 3453280 . Ieder jaar wordt er aan het begin van het seizoen een tweedehands kleding- en schoenenbeurs georganiseerd.
Bij minder goede weersomstandigheden gaan wedstrijden ook gewoon door. Soms is dan extra kleding gewenst, zoals een zwarte maillot of trainingsbroek en een shirt met lange mouwen onder het HIC-shirt.
Een trainingsbroek en trui zijn nodig om voor en na de training en wedstrijd warm te blijven. Denk eraan dat je voor hockey ook speciale schoenen nodig hebt en scheenbeschermers. Nieuwe leden krijgen een gebitsbeschermer; het dragen van deze beschermer is verplicht tijdens trainingen en wedstrijden. In verband met de veiligheid van jezelf en anderen wordt ook tot het juiste hockeytenue gerekend: het spelen zonder sieraden en horloges; zonder kauwgum in de mond en met opgestoken/opgebonden haar. Elk team krijgt een keeperuitrusting bestaande uit legguards, helm en evt. handschoenen.

Afzeggen en afkeuren
Afzeggen voor een wedstrijd dient uiterlijk donderdagavond telefonisch te gebeuren bij een coach of de teambegeleider. Afkeuren van het veld en daarmee afgelasting van een wedstrijd komt op kunstgras zeer weinig voor. Als de velden onder de sneeuw liggen belt het wedstrijdsecretariaat de coach en die stelt het team op de hoogte.

 
 
Organisatie jeugdafdeling HIC 
Taken Jeugdcommissie / TCJ
De taken van de TCJ bestaan uit:
 • ontwerp, uitvoering en bewaking van het jeugdbeleid van HIC;
 • administratie en organisatorische zaken;
 • doorspelen van vragen/suggesties vanuit de gehele jeugd naar het bestuur;
 • hockeytechnische zaken;
 • begroting van het jeugdbudget;
 • verzorging van de communicatie via de HIC-website;
 • werving van nieuwe jeugdleden.

Wedstrijdsecretariaat
Het wedstrijdsecretariaat heeft als kerntaak de planning van de wedstrijden en de indeling van de velden. Daarvoor onderhoudt hij contact met het Bondsbureau en met de andere hockeyverenigingen binnen het district.

Evenementencommissie
Deze bestaat eigenlijk uit vele subcommissies omdat veel ouders het leuk vinden om zich 1 x per jaar helemaal in te zetten voor een evenement. Zo is er een groepje dat al voor de 4e keer het tentenkamp “doet”; het D-toernooi wordt hopelijk volgend door ongeveer hetzelfde team herhaald en het familietoernooi in een gezamenlijke actie van het iedereen die actief is bij de jeugd. Je bent bij deze uitgenodigd om mee te helpen; de voorpret is vaak net zo leuk als het evenement zelf!

Categorieleiders
De categorieleiders hebben bij HIC een aantal leeftijdscategorieën in hun portefeuille en
 • behartigen de teambelangen binnen een categorie;
 • fungeren als aanspreekpunt en intermediair tussen coaches en trainers;
 • begeleiden nieuwe coaches en teambegeleiders (jongste jeugd).

Trainer
De trainer heeft als belangrijkste taak het aanleren van hockeytechnieken en -tactiek, de spelregels en het bijbrengen van spelinzicht en samenwerking in een team. De trainers van HIC hebben een redelijke tot ruime ervaring. De trainingscoördinator/manager jeugdopleiding staat de trainer met raad en daad terzijde om de trainingen te optimaliseren. De trainer onderhoudt regelmatig contact met de coach/andere trainers.

Coach
De coach is degene die een team voor, tijdens en na de wedstrijden onder zijn hoede heeft. Daarbij gaat het om hockey-technische en tactische aspecten. De coach:

 • bepaalt de opstelling en het wisselen van reservespelers;
 • bepaalt de tactiek en begeleidt het spel;
 • maakt voor de wedstrijd afspraken met de coach van de tegenpartij over de accenten, de sfeer, het handhaven van het spelevenwicht en het optreden wegen wangedrag;
 • zorgt ervoor dat bij thuiswedstrijden een veld wordt uitgezet en dat de doelen de vereiste breedte (3,66 meter) hebben.
 • fluit in geval van de categorieën 8D, E en F de wedstrijd, of zorgt voor een fluitist;
 • brengt de kinderen spelplezier bij en leert de kinderen om te winnen, maar ook om te verliezen;
 • houdt een voor- en nabespreking
 • overlegt met de trainer over technische/tactische aspecten die extra aandacht tijdens de training vereisen
 • probeert bij te grote krachtsverschillen tussen de teams in een wedstrijd of binnen een team maatregelen te nemen die tot spelverbetering leiden;
 • zorgt ervoor dat het wedstrijdformulier juist en volledig wordt ingevuld en op tijd wordt ingeleverd in de HIC-box achter de bar (of als clubhuis gesloten is, in de brievenbus boven aan trap).


Teambegeleider
De teambegeleider laat alle taken rondom de wedstrijd van een bepaald team zo goed mogelijk verlopen. Zijn/haar taken zijn:

 • aanwezig zijn bij wedstrijden en zorgen voor wat te drinken tijdens de rust.
 • ervoor zorgen dat het team met de tegenpartij na de wedstrijd samen limonade drinkt.
 • handelen in geval van blessures.
 • het bij toerbeurt door ouders rijden naar uitwedstrijden regelen
 • het bij toerbeurt indelen van ouders bij bardiensten.
 • het ontvangen van de tegenstander en een kopje koffie of thee aanbieden.
 • het bevorderen van een goede sfeer binnen het team alsmede "langs de lijn"
 • zorgt eventueel voor inschrijving en deelneming van team aan een open toernooi.