header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 
Algemeen

Jan van Seumeren, al bijna 50 jaar lid

Nieuws afbeelding 7-11-2012 Jan van Seumeren, 50 jaar betrokken lidmaatschap van HIC

Van stencil machine tot bouwcommissie

Jan van Seumeren is met recht een clubicoon te noemen. Een van de mensen die je altijd tegenkomt op de club, of het nu zaterdag, zondag of doordeweeks is. Jan, gesoigneerd gekleed in zijn bandplooibroek en keurige trui met rode sjaal is er, in voor een praatje, mopperend op de slordige mensen of gepassioneerd vertellend over de mensen van het "het tweede huis”. Een groep van G-mensen. die ons hele terrein schoonmaken en dat doen dat met enorm veel plezier. Na afloop drinken ze een bekertje appelsap, het geluk straalt van ze af. Jan: "Ik kan daar intens van genieten.”

50 jaar geleden meldde Jan zich met een compleet elftal aan bij HIC. De toenmalige voorzitter Han Prins zag een compleet elftal niet zo zitten. De mannen mochten wel lid worden maar als voorwaarde werd gesteld dat een aantal mensen een functie binnen de club ging bekleden. In het eerste jaar werd Jan direct hoofdredacteur van het wekelijkse clubblad HIC-NIEUWS. Iedere maandagavond met drie typistes en een ratelende stencilmachine het blad in elkaar zetten. Dinsdag werd het bij Neeltje vergaard en voor 24.00 uur naar het CS in Amsterdam gebracht, en dat voor zeker tien jaar. De Snoopy tegeltjes die in het clubhuis hangen zijn nog uit die tijd. Daarna is Jan cursussen gaan volgen om hockey training te geven. Hoofdzakelijk om de jeugd te trainen, een korte periode ook nog dames 1. Na zijn periode als trainer bij Dames 1 werd hij gevraagd om voorzitter van de jeugd te worden. In 1996 kwam er een einde aan Jan zijn actieve hockeycarrière. Het elftal ooit begonnen als HIC IX moest als Vet D. eindigen wegens blessures en ….. ouderdom. Nog steeds komt dit team bij elkaar en volgend jaar vieren ze hun 10de lustrum.

HIC huis
Naast zijn passie voor hockey op het veld is Jan ook zeer betrokken met ons HIC huis. De vorige voorzitter, Jaap Mulders, heeft Jan gevraagd om de bouw van het huidige clubhuis te begeleiden. Na de opening van het HIC huis zat het er voor de bouwcommissie op. Maar iedereen weet dat het onderhouden wellicht nog een intensiever project is, ook deze klus was een kolfje naar de hand van Jan. Hij is zeer betrokken bij de uitstraling van het HIC huis, berucht zijn tirades over pamfletten, posters die lukraak worden opgehangen in het clubhuis, maar ook eventuele mankementen of storingen, beschadigingen helpt Jan repareren. Daar horen ook de velden en het groen bij. Jan vertelt: "Het is niet alleen kunstgras. Het onderhoud vergt toch behoorlijk wat tijd, gelukkig hebben wij een goed team. Ton de Bruyn, al 35 jaar onze groundsman, kent de velden als geen ander en onderhoudt deze alsof het zijn eigen kinderen zijn. Ook Menno van der Veen helpt mij met allerlei zaken. Met elkaar doen wij het. Gelukkig worden wij ook gesteund door het bestuur en liggen we op een lijn.”

Zijn aanwezigheid op zaterdag op HIC heeft naast een functionele reden ook een andere reden. Jan is erg trots op het feit dat de jeugd op HIC weer floreert en noemt het als een van de belangrijkste ontwikkelingen. ‘De aanwas van de jeugd is heel bijzonder. In de jaren van 70-80 was er weinig jeugd. Het was zelfs zo slecht dat we er over dachten de jeugdafdeling op te heffen. Gelukkig is dat nu wel anders. Het is een genot om zaterdag op de velden rond te lopen. Zo veel begeleiders voor al die teams. De organisatie onder leiding van Rob Dorpmans en niet te vergeten Menno van der Veen verdienen een dikke pluim. Het spelniveau van de jeugd wordt ook steeds hoger, we kunnen nu wedijveren met "het bos”.’

Bij de vraag hoe Jan het zo lang volhoudt als vrijwilliger komt er een typerende repliek. Hij ziet zichzelf niet als vrijwilliger maar meer als betrokkene. Daarnaast geniet hij nog elke keer van de prachtige omgeving op HIC. ‘Kom eens langs op een mooie voorjaarsdag en geniet van de natuur, ook nu in de herfst is het prachtig op ons terrein.’

De toekomst
Tot slot deelt Jan zijn toekomstvisie voor HIC. Hij is gecharmeerd van het huidige bestuur en ziet de toekomst wel zitten. Maar hij kraakt ook een kritische noot: "Zij (het bestuur red.) moet zich niet laten verleiden door het lonken naar de hoofdklasse. Naar mijn mening is de hoofdklasse geen optie. De club is er nog niet klaar voor. Vooralsnog is een vijfde veld realiseren een prachtige opmaat naar een groter ledenaantal. Dus meer kunnen investeren in de toekomst. De derde generatie van bekende HIC families is alom vertegenwoordigd. Dat geeft hoop, daardoor zijn wij zo groot geworden een echte club.”