header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 
Jeugd

Onweer en Hockey

Nieuws afbeelding 4-10-2018

Onweer protocol HIC

Onweer is een gevaarlijk weerfenomeen. Op de open vlakte zijn wij kwetsbaar voor inslagen, en daarmee ook op het hockeyveld. Geen enkel sportveld is veilig tijdens onweer. Sporters in de openlucht moeten tijdens onweer stoppen met sporten en een veilige plek zoeken.

 

Als trainer en scheidsrechter is het belangrijk om te weten welke regels er verbonden zijn indien de donkere wolken zich boven het sportcomplex samenpakken. Normaal gesproken wordt de 10 seconden regel gehanteerd door sportbonden. Maar omdat HIC zo open ligt willen wij de 15 seconden regel hanteren voor extra veiligheid.

 

15 seconden regel

Geluid is veel langzamer dan licht. Daarom zie je eerst de flits en daarna pas de donder. Dit principe kunnen we gebruiken om de afstand tussen de huidige locatie en de onweersbui in te schatten. Tel het aantal seconden tussen de flits en de donder en deel dit door drie. De uitkomst is de afstand in kilometers. Normaal gesproken wordt er van uit gegaan dat als je tien seconden of minder telt, dat dan de onweersbui gevaarlijk dichtbij is en je beter een veilige schuilplaats kan zoeken. De onweersbui is dan op ongeveer 3 kilometer afstand. Omdat HIC zo open ligt en buien zich snel kunnen verplaatsen nemen we op HIC geen risico en hanteren we voor iedereen de 15 seconden regel. Bij 15 seconden is de onweersbui 5 kilometer weg, als er minder dan 15 seconden tussen de flits en de donder zit dan moet iedereen het veld af.

 

Met betrekking tot onweer dient de trainer en de scheidsrechter als volgt te handelen:

-Wanneer vooraf bekend is dat er onweer kan komen, dient men alert te zijn op eventuele onweersontwikkeling.

- Is het tijdsverschil tussen het zien van de bliksem en het horen van de donder minder dan 15 seconden, dan dient de training of de wedstrijd onmiddellijk te worden onderbroken.

- Spelers, trainers, scheidsrechter, toeschouwers en andere betrokkenen dienen zich terug te trekken in het clubhuis of in de kleedkamers.

- Verlaat het clubhuis niet eerder dan het moment waarop tussen bliksemflits en donder meer dan 15 seconden zit.

- De training of wedstrijd dient definitief te worden afgebroken als het onweer aanhoudt. Eerder staken is echter ook mogelijk als bijvoorbeeld door enorme neerslag het speelveld inmiddels onbespeelbaar is geworden, dan wel dat er geen uitzicht is dat het onweer snel zal ophouden.

- Zorg er voor dat bij het definitief staken van de training of wedstrijd kinderen niet alleen het clubhuis verlaten totdat dit veilig is en er 15 seconden zit tussen de bliksemflits en de donder.

 

Neem geen enkel risico en volg deze instructies nauwgezet op. Bij twijfel dien je het veld te verlaten.

Reacties


Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws